Hockeyn i Sverige har länga varit en folkkär sport. Många gamla storspelare som Börje Salming, Peter Forsberg, Mats Sundin och Mikael Renberg har gett Sverige och svenska hockeyspelare ett gott rykte i hockeyvärlden. I den inhemska ishockeyn så finns det väldigt många folkkära lag som drar mycket folk till matcherna oberoende vart i landet man spelar. Brynäs och Leksand är två lag som alltid har supportrar på plats vart man än befinner sig och spelar.
Sverige består av en hel del olika serier och är uppdelat över landet i olika system. De två högsta ligorna SHL och Allsvenskan är rikstäckande serier där de allra bästa lagen håller till. Sedan finns det ytterligare en nationell serie som heter Hockeyettan. Denna serie har på senare år fått mer och mer uppmärksamhet då det finns en massa duktiga juniorer som inte riktigt är mogna för de högre serierna som spelar här. Krydda de med lite äldre veteraner som en gång i tiden spelat högre upp i systemet så är det rätt rolig hockey att titta på. Exempel på framgångsrika svenska klubbar är Växjö, Djurgården och Frölunda.
Hockeyettan är uppdelad på fyra stycken regions-serier (Väst, Norr, Öst och Söder). Efter jul så slår man ihop vissa av serierna med varandra och skapar två stycken serier som heter Allettan där de bäst placerade lagen från varje serie möter varandra i en serie. Under den tiden spelar också de lag som inte kommit dit fortsättningsserier som pågår fram till säsongens slut.
SHL har vuxit som liga och konkurrerar om att vara den starkaste i Europa för tillfället. Efter att man startade upp CHL (Champions Hockey League) så kan svenska lag nu mäta sig med andra lag runt om i Europa. Här ses ofta de svenska lagen som stora favoriter till att ta hem turneringen och hittills så har det gått väldigt bra för de lag som representerat vårt land.
Det svenska ishockeylandslaget
Förutom klubblag har Sverige även ett landslag som haft en mängd stora framgångar under åren. Tre Kronor har tagit medaljer i flera världsmästerskap och olympiska turnering och även för juniorerna och damlandslaget har det blivit många stora framgångar under åren. I alla dessa turneringar spelar man inledningsvis ett gruppspel och härifrån kvalificerar sig Sverige nästan alltid till det efterföljande slutspelet.